fria tyglar & naturens väsen

11 06 2013

I lördags invigdes Rikstäckets lapptäcksutställning med bidrag från jubileumstävling. Kviltföreningen Rikstäcket fyller 25 år i år. Tävlingstemat var Naturens väsen. Tre av oss Fria tyglar deltog i tävlingen – utan att ta något av de tre priserna. Här några bilder på våra kviltar, hämtade från invigningsdagen. Mer bilder från invigningsminglet finns på Anitas blogg Taktil textil. Utställningen är bara öppen till den 20 juni. Därefter visas den tre dagar i oktober, på Rikstäckets årsmöte i Östersund.

naturens_vernissage-4_900px

Patricias kvilt hänger granne med Gunnels.

Anitas kvilt hänger längst till vänster.

Anitas kvilt hänger längst till vänster.

ANITA

Anita Fors • Hunky dory #2 • 107 x 77 cm

Anita Fors • Min plats på jorden • 107 x 77 cm

ANITA: Hunky dory #2


GUNNEL

Gunnel Wright • Naturens gåvor

Gunnel Wright • Naturens gåvor

GUNNEL: Naturens gåvor
De här formerna, som blev frukter när jag sydde dem, såg jag i en dröm. Jag visste inte vad de var, men när jag började sy blev de färgglada glänsande päron. Allt runt dem var fyllt av färg och jag ville att det skulle skulle glänsa av blanka trådar och glimma av guld. Detta blev mitt bidrag till Rikstäckets tävling Naturens väsen. Jag tänkte på naturens oändliga rikedom, allt vad naturen ger och  tänkte att dessa fantasifulla frukter kunde få illustrera detta. All denna färg och guldet är ju inte speciellt likt själva naturen, även om man kan finna alla färger där, men mera som en symbol för naturens överflöd.


PATRICIA

Patricia Visser • Klorofyll

Patricia Visser • Klorofyll

Detalj av Patricias kvilt Klorofyll.

Detalj av Patricias kvilt Klorofyll.

PATRICIA: Klorofyll
När jag fick reda på temat Naturens väsen tänkte jag på vad som är viktigt i naturen och viktigt för mig. Tänkte först på träd men kom inte på ett originellt sätt att utföra detta. Jag tycker mycket om träd.  Sen tänkte jag på att klorofyll och solljus är väsentligt för naturen. Grönt och gult! Härligt nu kunde jag göra något i grönt som är min favorit färg. Detta blev min andra kvilt i en remsteknik som jag har testat en gång förut. Jag har många mycket smala remsor som jag skar av från tygrullarnas början när jag hade en lapptäcksbutik (Patch i Göteborg). Remsorna är ojämna och allt ifrån 1,5 till 3 cm breda. Jag försöker behålla formen på remsorna som de är. Denna gång blandade jag alla nyanser av grönt och sydde en stor tygbit. Sedan skar jag tyget i breda vågiga banor. Det påminde om gräs och då kom jag på att fälla in blommiga tyger som blomrabatter. Det gröna är kviltat att se ut som gräs och i blomrabatterna har jag kviltat stora blommor. Jag har kviltat på maskin. Från början var arbetsnamnet Klorofyll och solljus, men eftersom det inte blev mycket gult i kvilten heter den färdiga kvilten bara: Klorofyll.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s