Rösta fram en vinnare!

1 10 2015

Så är det äntligen dags för att rösta om vem som lyckades bäst med vår utmaning på temat RÖTTER. Uppdraget var att sy en 30×30 cm stor kvilt på temat. Vi fick in 11 bidrag allt som allt, inklusive de tre kviltar vi sydde. Omröstningen kommer att äga ligga ute en vecka. Du kan bara röst en gång, men du kan lägga din röst på upp till tre tävlingsbidrag.

Först presenteras alla tävlingsbidragen med bild och text, i den tur de kommit in. Bilderna är klickbara om du vill titta närmare på dem. Längst ner kommer själva omröstningsformuläret. Hoppas du hittar en favorit. Och sprid gärna länken till omröstningen!


TÄVLINGSBIDRAG 1

rotter-01_700px

Tävlingsbidrag 1: Min första tanke när jag hörde temat rötter var ”ja va kul, morötter kan jag sy”, men hur jag än ritade så fick jag inte till det. Men när jag helt apropå såg en tavla med två stycken djupt omslingrande morötter så klickade det, och bonaden var på G, en halv ljummen dag i sommar roade jag mig med att stryka en låda med scraps, som sedan syddes ihop kravlöst till bakgrunden, för att visa morötternas kärlek ännu mera blev det en hjärtapplikation, blast o morötter är kviltade på maskin och förhand. Den var jättekul att sy, bonaden har fått namnet Carroots.


TÄVLINGSBIDRAG 2

rotter-02_700px

Tävlingsbidrag 2: Ordet rötter, då tänkte jag på en rot som har används i flera tusen år, ginseng. Syglädjen tog över, bakgrund i olika tyger och former, roten applicerade, några trådar och lite pärlor och massor av stygn. Så här blev min tolkning på utmaningen.


TÄVLINGSBIDRAG 3

rotter-03_700px

Tävlingsbidrag 3: Tema rötter – jag tänkte direkt på träd och därifrån var det inte långt till släktträd. Det blev en tolkning av min släkt framåt och bakåt. Jag har applicerat namn, stam och blad på en av min mammas linnehanddukar från 1940-talet. I övrigt är det hand- och maskinbroderat.


TÄVLINGSBIDRAG 4

rotter-04_700px

Tävlingsbidrag 4: Rötter har jag kämpat med länge, rötter betyder ganska mycket, man har sina rötter där man kommer ifrån och dem blir man ibland tvungen att klippa av för att kunna gå vidare och möta nya miljöer där livet blomstrar. Rötter går ej att få bort helt och hållet, de blir del av ens identitet. Min bild är inte en utpräglad kvilt, snarare en textil applikation med många stygn. Bilden är ett resultat från en kurs med Henriette Ousbäck och bygger på flera lager av textil lappar hopfogade med stygn.


TÄVLINGSBIDRAG 5

rotter-05_700px

Tävlingsbidrag 5: I Göteborg har jag mina rötter. Under mitt liv har favoritplatserna varierat. Numera tycker jag att de allra bästa ställena är runt Älvsborgsbron och hela vägen ut till Vinga. Att vakna i vår båt och äta frukost till måsarnas ”galande” på försommaren är lycka! Jag har sytt några motiv i paper-piecing, andra fritt. Arbetet är frihandsquiltat på maskin.


TÄVLINGSBIDRAG 6

rotter-06_700px

Tävlingsbidrag 6: När jag hör ordet rötter tänker jag främst på växters rötter. När jag var liten fick vi barn hjälpa pappa att försöka utrota maskrosorna på våra gräsmattor. Lön fick vi också för arbetet, 1 öre/rot, men då skulle hela roten upp och den var lång! Först har jag sytt bakgrunden med grönska och jord. Därefter har jag applicerat maskros och rötter. Sedan har jag broderat fritt. Till slut har jag lagt ihop topp, vadd och baksida och quiltat. Här har jag valt att inte quilta för mycket. Jag tycker maskrosor är vackra, deras bladrosetter är så fina!


TÄVLINGSBIDRAG 7

rotter-07_700px

Tävlingsbidrag 7: Min första tanke var barndomens somrar hos morföräldrarna i Tornedalen. Det som skilde Sverige från Finland var älven. Därför står jag på en stubbe med stora rötter och blickar ut över världen


TÄVLINGSBIDRAG 8

rotter-08_700px

Tävlingsbidrag 8: Ja det blev morötter. Färgstarka, nyttiga och goda. Idén kom då jag såg tyget. Under morötterna ligger ett färgat osttyg fäst med fantasistygn med garn från broderilådan.


TÄVLINGSBIDRAG 9

rotter-09_700px

Tävlingsbidrag 9: Även om det finns många sätt att tolka ordet rötter var det denna bild av rötter under jorden som ställde sig först kön för mig. Jag valde ett mångfärgat tyg som ”rottyg”. Jag tänkte på rötternas funktion att suga upp livskraft i form av näring och vatten och tyget som liksom bubblar av färg och energi får gestalta det. Till handkviltningen valde jag en flerfärgad metallglänsande tråd också för att symbolisera den växtkraft som sugs upp av trädets rötter.


TÄVLINGSBIDRAG 10

rotter-10_700px

Tävlingsbidrag 10: När jag hörde ordet rötter, tänkte jag genast på kålrötter, som är bland det godaste jag vet. Jag valde den vitrosa typen, men arbetet blev svårt naturligtvis.


TÄVLINGSBIDRAG 11

rotter-11_700px

Tävlingsbidrag 11: För mig blev temat rötter självklart mina familjerötter. Min morfar arbetade i sin ungdom som flottare en tid. Här sitter han som ung man uppflugen på den vänstra träkonstruktionen. Kaxigt värre! Jag tycker väldigt mycket om den här bilden och har själv fört över fotot till tyg. I kvilten ville jag förstärka stillheten i fotot, som är litet högtidligt. Maskinkviltat.


 

För att rösta klickar du i den lilla rutan ovanför bilden på tävlingsbidraget. Du kan bara rösta en gång, men du kan markera upp till tre bidrag. För att registrera dina röster klickar du på den lilla knappen märkt ”vote”.

 

Annonser

Åtgärder

Information

30 responses

2 10 2015
birgitta holst

6an var så fin.Allavill utrota maskrosen.

2 10 2015
Maj Fredriksson

Nr 9.
spännande och vacker. vad finns under ytan.

2 10 2015
Anita Fors

Ja visst är det spännande att fundera över vad som finns under ytan, Maj. Skoj att du hittade en favorit. Tack för att du tog dig tid och skriva en kommentar.

2 10 2015
Anita Fors

Fint att du hittade en favorit, Birgitta. Hoppas att du röstade också. Tack för att du delade med dig av det du gillade mest.
Välkommen tillbaka.

2 10 2015
Karin Eriksson

Färgrik och full av liv!

2 10 2015
Anita Fors

Tack för din kommentar. Roligt att du hittade en favorit. Välkommen tillbaka.

2 10 2015
Ingvor Karlander

Släktträdet jättefint. Quiltaren har fått med både trädets rötter och sina egna

2 10 2015
Anita Fors

Det finns en favorit för alla, inte sant. Tack för att du tog dig tid att titta och rösta Ingvor, och för att lämna en kommentar.

2 10 2015
Jane Andersson

Jag tyckte om alla bidrag. Alla fina på sitt sätt. När jag tittat flera gånger så blev nr. 9 favorit. Roligt att vi har så många duktiga textilare som är med 😊

2 10 2015
Anita Fors

Härligt att du kunde välja dig en favorit, Jane. Roligt att du gillade tävlingsbidragen.
Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar.

2 10 2015
Anne Marie Grefsrud

Uttrolig flotte bidrag alle sammen !!! Likte ”Carrot”best, altså det første bidraget med to gulrøtter som vrir seg sammen.

2 10 2015
Anita Fors

Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar. Skojigt att du gillar tävlingsbidragen, Anne Marie.
Hoppas att du använde rösta-knappen (den som det står ”vote” på) för att rösta. Kommentarerna räknas inte in.
Välkommen tillbaka!
Anita

2 10 2015
Margareta Hästö

Otroligt fina rötter och beskrivningar. Röstar på 9 för de fina färgerna och rörelsen i arbetet.

2 10 2015
Anita Fors

Skojigt att du gillar tävlingsbidragen, Margareta. Och att du tog dig tid att lämna en kommentar.
Hoppas att du använde rösta-knappen (den som det står ”vote” på) för att rösta. Kommentarerna räknas inte in.
Välkommen tillbaka!
Anita

2 10 2015
Janet

Nr. 9 blev favoriten direkt! Underbar kvilt som utstrålar kraft och liv. Och glädje. Man kan inte låta bli att le och må bra av den. Så fin. Bra jobbat.

2 10 2015
Anita Fors

Så härligt att du känner så inför din favorit, Janet. Kom gärna tillbaka och njut av kvilten många gånger. Tack för att du tog dig tid att dela med dig av dina tankar.

3 10 2015
Kaisu Blomstrand

Tycker att maskrosor är något speciellt.

4 10 2015
Anita Fors

Fint att du hittat en favorit Kaisu. Här finns nog något för alla.
Tack för att du röstat och tagit dig tid att skriva en kommentar.

4 10 2015
grosir kerudung

grosir kerudung

Rösta fram en vinnare! | fria tyglar

4 10 2015
Rösta på din favoritkvilt / Vote | taktil textil

[…] är det äntligen dags för att rösta om vem som lyckades bäst med vår utmaning. Omröstningen kommer att äga ligga ute en vecka. Du kan bara röst en gång, […]

4 10 2015
Anne-Marie Grave

Jag har röstat. alla bidrag är jättefina!!! Inspiration!!1

4 10 2015
Anita Fors

Hej Anne-Marie. Vad skoj att du känner dig inspirerad. Tack för att du röstade. Och för att du tog dig tid att skriva en kommentar.

5 10 2015
Var med och rösta! | Textila utsvävningar

[…] Klicka här så kommer du till omröstningen. […]

5 10 2015
Åsa Wettre

Jag gillar Maskrosen och flottaren var så oväntad men bra Har sett flottning hemma i Dalarna på 1940-talet Ett släktträd har jag själv alltid tänkt sy men aldrig gjort Detta var ett fint träd med rötter och krona Något man borde sy men kanske det aldrig blir av. Väldigt fina bidrag rakt igenom !

5 10 2015
Anita Fors

Hej Åsa, vad roligt att du gillar alla bidrag. Visst är det mycket fint att titta på. Tack för att du tog dig tid att berätta vad du kände när du tittade på alla bidragen. Visst tog du dig tid att rösta också?

5 10 2015
Åsa Wettre

Ja jag har röstat Anita Åsa

6 10 2015
Lena Holmqvist

Alla bidrag var fina, var och en på sitt sätt. Har röstat på de två bidrag som tilltalade mig mest, nr 1 och nr 9.

6 10 2015
Anita Fors

Tack, Lena. För din röst och din kommentar. Visst är de fina. Men också väldigt olika. På det viset är det lättare att hotta just sin favorit.

9 10 2015
Eva Lindblad

Vilka fantastiska bidrag alla! Var inte lätt att välja! Blir så inspirerad!

21 10 2015
Rötter | Textila utsvävningar

[…] Här kan du läsa om hur skaparna tänkt när de gjort sina bidrag. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s