balans

Vår utmaning för sommaren 2012 var att sy en kvilt, 30 x 30 cm, på temat BALANS. Patricia var den som kom med temaförslaget: När vi skulle bestämma det första tema till vår nya utmaning med små lappverk 30 x 30 cm, så bläddrade jag i en lapptäckstidning för att få inspiration. Det var där jag såg ordet, balans. 

Så här blev det…

PATRICIA

Detalj ur Balans • Patricia Visser

Detalj • 30 x 30 cm • Patricia Visser

PATRICIA: Jag ville sy något abstrakt. Balans i färg eller komposition, men det enda som jag såg framför mig var en lindansare. För att jag inte skulle behöva avbilda en riktig person blev det en stjärna på en lina. När jag tänkte ut bakgrunden kom jag på att jag för några år sedan hade sytt blå block som aldrig blev använda. De kunde kanske passa nu. Men det gjorde de inte.  Visserligen fick jag inspiration vad jag skulle göra med dessa gamla block, men det är en annan historia som jag återkommer till en annan gång. Till balans fick jag sy en ny bakgrund i bara mörka tyger. Strålkastarljusets oval applicerade jag för hand. Stjärnan klistrade jag fast med vliesofix och sydde sedan sicksack på maskin. Kviltningen är en kantig stipling. Det var inte lätt att sy när man är van att sy med runda linjer! Det var en utmaning. Strålkastarens ljusstråle är ett tunt nät, som jag sydde fast med små glaspärlor. Pärlorna följer kviltningen som finns under nätet.


BRITT

Detalj ur Balans • Britt Stigebrandt

Balans • 30 x 30 cm • Britt Stigebrandt

BRITT: Jag har kallat min kvilt Fragment från balansräkningen för Svennes Bil och Transport AB. Då jag arbetat med ekonomi i mitt yrkesliv, så tänkte jag på tillgångar och skulder ur ett företags balansräkning. Jag letade i min tygsamling efter tyger med siffror  men på vägen hittade jag ett tyg med bilar och oljetunnor. Detta kunde vara tillgångar i företaget. Motiven på tyget är inramade med grönt tyg som står för intäkter och rött som står för kostnader. Allt nedpräntat svart på vitt.

GUNNEL

Detalj ur Balans • Gunnel Wright

Balans • 30 x 30 cm • Gunnel Wright

GUNNEL: Balans kan vara mycket, men det jag först kom att tänka på var mental balans. För mig har det en stark koppling till yoga och meditation och den känsla av styrka, välbefinnande och balans som det kan ge. Jag såg genast för mig den gula färgen och en energi som sprider sig från centrum och utåt som ringar på vatten. Jag ville att färger och material skulle vara mjuka, skira och liksom blänka och skimra lite. Jag tyckte det passande med ett lite mer solitt centrum i form av en mycket fint virkad liten rundel (loppisfynd). Från den utgår delar av cirklar som bildas av ett tunt vitt bomullstyg med lite blanka inslag och kviltning med blanka trådar och pärlor i olika toner från vitt till orange, silver och guld. För mig speglar det här känslan av balans.

ANITA

anita_balans-11_1000px

Balans, detalj • 30 x 30 cm • Anita Fors

anita_balans-10_700px

Balans • 30 x 30 cm • Anita Fors

ANITA: Jag hade många tankar om balans före sommaren. Började göra skisser. Sen blev det semester och jag reste runt i Sverige och Norge. När jag kom hem igen handlade balans om rötter. Och om att stå stadigt på jorden. Då gick tankarna till träd istället. Jag fick lust att göra mitt träd så här lite ”folk art”-aktigt. Mycket kviltning blev det. Massor av frihandsstygn med hjälp av symaskinen, för att få fram barken på trädet. Massor av frihandsstygn för att förstärka den virvliga känslan i det blå himlen, som en solig, blåsig dag på hösten när löven hunnit falla.


INGRID

Detalj ur Balans • Inrid Petrini

Balans • 30 x 30 cm • Ingrid Petrini

INGRID: För mig är balans ett tillstånd som jag ständigt strävar efter. Säsongerna är viktiga, snö och hav, vinter och sommar. Jag har sytt mitt inre landskap i balans med årstidens färgsättning.

Annonser

4 responses

1 10 2012
Elisabet Südow Nordlund

Härliga bilder och jag tycker också det är så intressant att läsa om tankarna bakom. Processen skapar alltid en ytterligare dimension till verket!

1 12 2012
kraft / power « taktil textil

[…] första tema blev BALANS, som blev klart i september. KRAFT är vårt andra tema i serien, som blev färdigt nu i november. […]

1 12 2012
balans / balance « taktil textil

[…] första tema blev BALANS, som blev klart nu i september. Kvilten på bilden är mitt […]

29 01 2013
embryo « taktil textil

[…] (Hela kvilten hittar du längst ner på den här sidan.) Du kan också titta på vårt första tema BALANS och det andra temat […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s