symmetri

Vi har tolkat ännu ett ord. Det senaste ordet i raden är SYMMETRI. Så här skriver INGRID som valde temaord till den här omgången av vår serie av utmaningar att sy en en kvilt 30 x 30 cm: ”Symmetri är ju egentligen vad den traditionella lapptäckstekniken går ut på. Block upprepas i olika rytmer och bildar oftast symmetri. Nu är vi ju fria och har slängt ut allt vad symmetri innebär. Just för att utmana oss att undersöka hur vi kan gestalta symmetri i våra fria själar. Om vi ska ha en utmaning så ska vi.”
Som vanligt är alla bilder klickbara.


INGRID x 2

ingrid_symmetri_detalj_900px

ingrid_symmetri_700px

ingrid_symmetri-2_detalj_900px

ingrid_symmetri-2_700px

INGRID x 2: Den vita – jag ville veta vad som hände när jag kapade två tulpantryck och satte ihop dessa till en. Linjerna var lätta att följa där de löpte in i varandra. Istället för blommor blev de likt en stor muskel för mig. Blodådror som löper genom ett hjärta kanske. Roligt att förändra ett mönster.

Den svartlila – här hade jag ett viktryck som låg i en låda och det var redan en symmetri som jag bara förstärkte med sömmar och identiska ansikten.

PATRICIA

patricia_symmetri_detalj_900px

patricia_symmetri_700px

PATRICIA: Jag blev inspirerad av en bild i en tidning av ett tyg som kan ha varit från 1970-talet, eller kanske även äldre än så. Tyget hade spetsiga trekanter, men för övrigt ser mitt arbete helt annorlunda ut. Jag valde att sy i en av mina favoritfärger. Senaste tiden har mina bidrag inte riktigt varit i mina vanliga färgskala.


ANITA

anita_symmetri_detalj_900px

anita_symmetri_700px

ANITA: Efter att ha prövat och förkastat en del idéer bestämde jag mig för att utforska något jag inte var van att göra. Jag använt några provbitar av infärgad vliesofix tidigare – nu ville jag prova att färga in min egen vliesofix för att använda på utmaningskvilten. (Jag ska göra ett blogginlägg om hur, på min egen blogg inom kort.) Färgvalet var lätt. Jag tänkte vår. Målade med ljusa gröna nyanser både på vliesofix och på vitt tyg. Tänkte på morsetecken, korta och långa, när jag klippte kvadrater och streck av vliesofixet för att pressa fast på mittenstycket. De stående linjerna, longituderna, är sydda av det infärgade tyget. För de långa kviltsömmarna har jag använt övermataren. Ovanpå vliesofixbitarna har jag kviltat fritt.


BRITT

britt_symmetri_detalj_900px

britt_symmetri_700px

BRITT: Symmetri. Det första jag tänkte på var fjärilar. De är ju symmetriska. Jag tog ett tyg med vackra fjärilar och omgav dem med tyger som jag färgat själv, blåa, bruna och gröna precis som i naturen. Kantade med band med paljetter  som jag fått av Ingrid.


GUNNEL

gunnel_symmetri_detalj_900px

gunnel_symmetri_700px

GUNNEL: När jag fick ordet symmetri kunde jag inte föreställa mig något symmetriskt som jag ville göra. Det kändes tråkigt och instängt. Dock fick jag redan från början en bild av en skiljelinje på mitten och två sidor med en lapp på vardera sidan (vad nu det ska föreställa). Jag höll då på och plockade lite med gamla knappar jag fått och fick en idé om att jag skulle använda dem till mittlinjen. De är ju så fina var och en för sig, men också tillsammans. Jag väntade länge men inget annat dök upp, så jag satte igång och detta växte fram. En sorts asymmetrisk symmetri, för varje knapp är olika, lapparna, är asymmetriska på ett symmetriskt vis. Tråden jag kviltat med är blek, men har olika färger. Allt material, förutom tråd och vadd är återbruk. Det här är väsensskilt från vad jag från början tänkte på som symmetri.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s