atc-kort

ATC-kort i stora lass...

Vad är ett ATC-kort?

Nästan alla har vi väl samlat och bytt bilder när vi var barn. Bokmärken. Filmstjärnor. Hockeybilder. Fotbollsbilder. Pokémonkort. Motiv och storlek på bilderna har varierat i olika perioder, men bytt och samlat har vi gjort. Det här är en vuxenvariant.

ATC är en förkortning av ARTIST TRADING CARD, fritt översatt blir det ”konstnärliga samlarkort”. Det enda som är givet är storleken – och att de inte får säljas utan bara bytas. Originalstorleken anges i inch: 2,5 x 3,5 inch. Omsatt i centimeter blir det: 6,4 x 8,9 cm. Håller man det måttet passar bilderna i de speciella samlarplastfickor som finns att köpa för tex fotbolls- eller ishockeybilder.

Den som fått cred för konceptet är en schweizisk konstnär, Vänci Stirnemann, som utgick just från fotbolls- och hockeybilder. I mitten av 1990-talet introducerade han idén att göra egna konstnärliga kort och byta istället för att byta köpta bilder. Genom internet och webben spreds idén med ATC-kort snabbt.

Efter en tid väcktes tanken på att göra sådana samlarkort i textila material. En artikel och läsarutmaning i den amerikanska tidningen Quilting Arts satte snabbt fart på de textila ATC-korten. Redaktionen lovade att göra ett ATC-kort till alla läsare som skickade in ett ATC-kort till tidningen före ett visst datum. De fick in över 800 kort! Läsarutmaningen resulterade häromåret i en bok: ”1.000 artist trading cards” av Patricia Bolton, som är chefredaktör för Quilting Arts.

Alla kan! Det är utgångspunkten idag. Bara fantasin sätter gränserna. Och man får användning för allt det där man samlat på sig för att det kan vara ”bra att ha”. På en grund av tyg – gärna i lapptäcksteknik, dekorerar du med knappar, band, pärlor, brodergarn, paljetter, garn, snörstumpar – ja allt du kan komma på.

Märk baksidan av ditt ATC-kort med ditt namn, e-postadress eller annan kontaktinformation samt årtal. Sätt gärna ut nummer om det är ett kort i en serie (tex 1/6, 2/6 osv). Har kortet fått en titel ska det också stå. Ort och land kan ju vara bra information för den som byter under NQT.

ATC-kort brukar delas in i unika (som görs ett och ett, helt individuella), editioner (ett helt set med identiska kort) och serier (som har samma ”tema” men inte är likadana). Själv föredrar jag den senare sorten – de som sys i serier.

En serie ATC-kort sydda av Ingrid.

En serie ATC-kort sydda av Anita.

9 responses

1 09 2010
Sofia Andersson

Hej!
Va roligt med dessa kort, som fram tills nu varit helt okända för mig. Tack för tipset att man kunde kolla här! Jättemycket fina bilder att bli inspirerad av!

4 09 2010
friatyglar

Tack Sofia! Det är roligt att konceptet med ATC-kort går så bra att göra i så många olika tekniker. Visst är det en härlig idé! Och så roliga att göra dessutom.
Anita

8 08 2011
Tygburkar « Pallas Athena: mina bibliotek

[…] ATC-kort är beskrivs på fria tyglar. Sammanfattningsvis är det konstnärliga kort som tillverkas endast för att samlas och […]

2 02 2012
Barbro Lindberg

Mycket trevlig och inspirerande läsning och ögongodis här!
Tack och jag kommer tillbaka!
Barbro Li

7 02 2012
friatyglar

Hej Barbro, tack för titten. Kul att du gillade vad du såg.

7 02 2012
Dessie

Hej byter gärna ATC kort med dig rutte7@hotmail.com

7 02 2012
friatyglar

Hej Dessie, skoj att du gillar våra ATC-kort. Vi är flera i gruppen som sytt ATC-kort, jag ska kolla vilka som vill byta. Själv byter jag gärna.
Anita

3 11 2016
Anita Lundin

Hur går man vidare och hittar folk att dela med?

4 11 2016
Anita Fors

Hej Anita
Vi var sex vänner som började med att byta med varandra. Har man en sygrupp i sin närhet är det ju enkelt.
Har man inte tillräckligt många i sin omgivning som syr kan man söka på internet. Även om den största vågen svept förbi.
Vill man byta internationellt hittar jag till exempel den här gruppen nu:https://www.flickr.com/groups/artisttradingcards/
Man kan också skicka ut en fråga i olika kviltgrupper på facebook.
Jag har en del kort kvar att byta, om du vill.
Lycka till!
Anita

Lämna en kommentar